L I V E T   N O R D :  P A P E R B I R D
m e d   L i v e t s   O r k e s t e r

Foto: Joakim Borglin Foto: Joakim Borglin

Livet Nords omistliga sound hörs på över 60 album. Hon har turnerat internationellt i snart tre decennier och medverkat i ett otal ensembler och projekt. Våren 2023 kom den efterlängtade solodebuten Paperbird som presenterar ett brett spektrum av känslouttryck och en kreativ mix av allsköns influenser. Albumet har hyllats av både press och publik och nu är hon redo för turné med sin nybildade sextett Livets Orkester.

"...fra første færd tænker jeg, at der er noget ekstraordinært over Livet Nords særegne miks af folk, roots og kammermusik (...) Musikken er melodisk, betagende, smuk. Mødet med Livet Nord mindblowing."
- Ivan Rod  (Läs hela Fler recensioner nedan)

Efter 25 år som frilansmusiker, och ett otal internationella turnéer och projekt i bagaget gjorde violinisten Livet Nord äntligen debut som soloartist med det rosade albumet Paperbird. Musiken speglar tydligt hennes unika musikaliska identitet, hennes stora bredd och förkärlek för möten mellan olika genrer och musikaliska uttryck: Mäktig tröstpolska, hejdlöst balkansväng och poetisk cirkusvals möter ilsken minimalism och andäktig begravninsmarsch. Musik att gråta, skratta, släppa taget och dansa till. Precis som livet är...


BAKGRUND till ALBUMET

Arbetet med Paperbird
 började med cirkusföreställningen Ska det vara såhär??! av akrobaten Signe Veinholt. En familjeföreställning om att ta sig igenom sorg och om att kunna gå vidare. Livet Nord medverkade i projektet som musiker och kompositör. Så fick musiken från föreställningen egna vingar och blev Paperbird. Albumets omslag pryds av en origami-koltrast - en fågel som sägs komma med dödsbud men som också står för tröst, mod, optimism och glädje. Precis så som musiken.
Live framförs Paperbird av Livets Orkester på sextett, plus 0-7(!) gästmusiker (beroende på sammanhang och budget), bestående av framstående musiker och kompositörer inom framför allt folk-/världsmusik- och jazz. Albumet gästas av 18 medmusiker. 


LIVETS ORKESTER

På albumet medverkar 19 handplockade musiker. De två releasekonserterna på Aftonstjärnan i Göteborg och Stallet i Stockholm genomfördes av 14 musiker, varav några även medverkan på albumet. Sedan sommaren 2023 kan Paperbird framföras av Livets Orkester med full sättning eller på sextett (+ ev. 1-2 gästmusiker). Sextetten består av välk etablerade musiker och kompositörer inom framför allt folk-/världsmusik, klassiskt, jazz och visa.

Livet Nord - Violinquinton, sång, kalimba, synt
Sara Fridholm - Dragspel, klaviatur, sång
Lisa Grotherus - Basklarinett, klarinett, sång
Petra Haraldson - Piano/synt, slv, sång
Johanna Dahl - Cello, sång
Anna Holm Ek - Kontrabas, sång

(Sättningen kan variera något och gästmusiker kan förekomma)


MER OM LIVET

Livet Nord är utbildad i klassisk violin på Högskolan för scen och musik i Göteborg 1994-1998.
Hon har främst synts spela med New Tide Orquesta och Kaja samt driver skivbolaget Kakafon Record som Paperbird är släppt på.
2023 erhöll Livet Nord SKAP-priset: “...En sann eldsjäl som fyller folk- och visvärlden med energi skaparlust och glädje.”
2015 utsågs Livet Nord till "Årets Artist" på Folk- och världsmusikgalan.

MER INFO/CV

PRESSBILDER

Ladda ned bilderna (även omslag till höger) genom att klicka på dem.
Ange fotografens namn vid publicering: Daniel Björneke Wirgård

MER OM ALBUMPRODUKTIONEN
P A P E R B I R D / S k a   d e t   v a r a   s å h ä r ? ? !

Albumrelease 19 maj 2023!

SINGLAR OCH ALBUMSLÄPP

• 27/10-22 Singelrelease: Suddenly She Passed By
• 3/2-23 Singelrelease: The Angry Girl
5/5-23 Singelrelease: Solace
• 19/5-23 ALBUM RELEASE: PAPERBIRD

Omslaget nedan har ett fel: Det ska inte vara en ruta runt titlarna på baksidan (övre mitten). Ny bild kommer snart!

CD-omslag
CD-omslag

PRESSRELEASE

Svensk och engelsk pressrelease. Klicka på bilden för nedladdning.
Text nedan.

PRESSTEXT (album)

Livet Nord har turnerat jorden runt med New Tide Orquesta och Kaja, varit verksam i en mängd grupper, dans- och teaterföreställningar. Hon medverkar på minst 60 album och har utsetts till ”Årets Artist” på Folk- och världsmusikgalan. Nu släpper Livet sitt första soloalbum Paperbird, laddat med ett brett spektrum av känslouttryck, en kreativ mix av olika influenser och 19 prominenta gästmusiker. 

Det började med poetisk lekfull cirkusföreställning om en liten flicka som sörjer en död fågel. Violinisten Livet Nord skrev musiken och medverkade tillsammans med parakrobaten Signe Veinholt, som också skapat föreställningen, samt clownen Karin Svensson. Under föreställningsprojektets gång har Livet, Signe och Karin djupdykt i ämnet död och sorg. Delat tankar, berättelser och erfarenheter och laborerat med olika sceniska uttryck. I en av scenerna viker Livet en pappersduva som tröst åt den sörjande flickan. I processen med albumet har fågeln sedan fått följa med men ersatts av en koltrast. Efter att ha läst om symbolik hos olika fåglar och fastnade Livet för just koltrasten som sägs komma med dödsbud men som också står för tröst, mod, optimism och glädje. Den är en försvarare av det som är värdefullt i livet. 

Paperbird omfamnar olika känslolägen som kan komma med sorgbearbetning. Mäktig tröstpolska, ilsken minimalism, andäktig begravningsmarsch, balkansväng och sprudlande cirkusvals m. m. utgör en bred musikalisk palett på albumet, och speglar samtidigt Livets vurm för möten mellan olika genrer. Paperbird är musik för alla åldrar, skapad under repetitionerna och hemma i Livets hus i Dalarna.

Albumet avslutas med Livets tonsättning av Stig Dagermans dikt Nu slår en blomma ut, inspelad 2015 med Nord/Långbacka/Dahl. Den kändes självklar att ha med efter att hon läst historien om Sadako Sasaki som låg sjuk av strålning efter Hiroshima-bombens fall. Om hon lyckades vika ettusen origami-tranor skulle önskan om att bli frisk och att kriget skulle ta slut gå i uppfyllelse. Tyvärr dog hon men hennes minne hyllas årligen då barn från hela världen skickar papperstranor för hälsa och fred till en staty av Sadako. Dikten skrevs efter Hiroshima. 

Medverkar gör, förutom Livet själv, nitton handplockade musiker, vilka alla med sin högst personliga röst har bidragit med färg och ton.

MEDVERKANDE PÅ ALBUMET
Livet Nord - fioler, leadsång (5,11), kalimba, midiinstrument
Daniel Wejdin - kontrabas (1-10)
Camilla Åström - dragspel (1, 7, 8, 10)
Ruhi Erdogan - trumpet (3, 7, 8, 9, 10)
Jonatan Ahlbom - tuba  (2, 7, 9, 10)
Nils Berg - flöjt, tenorsaxofon, basklarinett (3, 10)
Jonas Knutsson - sopransaxofon (9, 10)
Henrik Cederblom - mandolin/banjo (3), elgitarr (5)
Johanna Dahl - cello  (6,11)
Lisa Långbacka - dragspel (4, 11)
Johan Olsson - dragspel (9)
Sofia Sandén - kör (5)
Johan Testad - sång (5)
Ebba Westerberg - virveltrummor, slagverk  (10)
Robert Svärd - cajun, slagverk (3)
Moa Danielsson - bulgarisk tapas, cymbaler (9)
Mikael Broström Eric - kyrkorgel (8)
Klas-Henrik Hörngren - keyboards (5)
Klara Goliger - Wurlitzer, ambiens (1), ambiens (6)

Musik och arrangemang: Livet Nord
Inspelning och editering: Livet Nord
Mixning: Klara Goliger (spår 1-10), Johannes Lundberg (spår 11)
Midi piano editor (2): Per Störby Jutbring
Mastering: Hans Olsson
Foto: Daniel Björneke Wirgård
Styling: Nonno Nordqvist / Livet Nord
Artwork/grafisk design: Susanna Haverinen
Origami: Mio Nakamura | Origami Japonica
Översättning till engelska: Ingrid Eng
Video Art: Johannes Winkler

Inspelad i Siljansnäs, Rimbo, Stockholm, Malmö, Göteborg, Leksand, Järna och Oslo 2021-2022 av Livet Nord och de flesta av musikerna som medverkar på albumet. Dragspel på spår 1, 7, 8 och 10 har spelats in av Joakim Fritzner (Sonya Studios, Gothenburg). Tuba på spår 2, 7, 9 och 10 har spelats in av Per Brehmer (Oslo). Bulgarisk Tapan och cymbaler på spår 9 har spelats in av John Runefeldt (Stockholm).

Melodin på spår 3 är en traditionell barnvisa från Jugoslavien, U budimu gradu.
Spår 11 är en tonsättning av Stig Dagermans dikt Nu slår en blomma ut. Spåret består av en inspelning från 2015, gjord av Johannes Lundberg (Konstepidemin) och har fått bli ett bonustrack på detta album.

SKA DET VARA SÅHÄR??!
Musiken är skriven under 2021 till föreställningen Ska det vara såhär??! som skapats, regisserats och producerats av Signe Veinholt. Trailer till föreställningen.
Boka föreställningen via scenkonstportalen.


IN ENGLISH

MUSIKMAGASINET LIRA har gjort en intervju med Livet inför kommande albumrelease!
LÄS INTERVJUN HÄR!

R E C E N S I O N E R

IVAN ROD, DK (Sept. 2023)
"...fra første færd tænker jeg, at der er noget ekstraordinært over Livet Nords særegne miks af folk, roots og kammermusik. Når jeg hører hende(...) bliver jeg dybt betaget af originaliteten. Musikken virker på én gang traditionel og nybrydende / innovativ. Intet virker forceret, alt virker velafbalanceret. Violinen og de øvrige strygere, kirkeorglet, harmonikaen og trompeten i Bye Bye Bird er f.eks. et match made in heaven. Musikken er melodisk, betagende, smuk. Mødet med Livet Nord mindblowing"

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR

Micheles Kindh, BLASKANS VÄNNER
"...musik som når den esoteriska dimensionen därför att den nästan likt älvornas dans trollbinder oss med sin ljuvliga dans..."
"...Det är skön musik som livar upp på ett unikt sätt vår värld..."
"Elva starka och sublima låtar i ett verk som gör "Paperbird" till försommardansens virvlande poetiska steg."


LÄS HELA RECENSIONEN HÄR

4/5 Mats Hallberg, KULTURBLOGGEN (2023-05-19)

"Utan att förvandlas till något stelt eller pretentiöst genomsyras artistens estetik av ett uppfordrande allvar, vilket kan behövas i detta enfaldigt polariserande tidevarv. Livet Nord tillhör dem som går i bräschen mot tramsig ytlighet, bedriver beundransvärt motstånd mot det banala och lättkonsumerade. Musiken hon gjort för specifikt ändamål är en palett av stilar, sinnrikt hopvävda till en färgstark enhet." 

"Som förväntat dras man in i skeenden och stämningar, blir mottaglig för starka känslor." 


"Paletten av stilar, det rika registret av känslor och varierad instrumentering är faktorer som gör Paperbird inte helt enkel att omfamna direkt. Men för dem vana vid dylika tongångar är det bara tidsfråga innan man fastnar med besked."

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR


John Apice, AMERICAN HIGHWAYS (2023-05-17)

”The pensive music conjures images, atmosphere & mood. The instruments seem to whisper to each other.”

”“Suddenly She Passed By,” “Wonder Waltz” & “Reminiscence Waltz” is music good enough for foreign films.”

”The music could inspire writers as they listen since each tune tweaks the mind’s creativity & taps into the deep well where the inner voice interludes hide.”

”Beautiful stuff. Superb performances. Easily influential music”


LÄS HELA RECENSIONEN HÄR

4/5 Fiona Talkington, SONGLINES (2023-05)
"Paperbird"(****) is violinist Livet Nord's invitation to step into a magical mysterious world [...] Nord and her 19-strong team of guest musicians are irrestistable."
 


Medverkande musiker

VIDEOS

Musik: Livet Nord | Poesi: Stig Dagerman
Video Art: Johannes Winkler 
Artwork: Susanna Haverinen

Livet Nord - Sång och violinquinton
Lisa Långbacka - Flygel
Johanna Dahl - Cello

Inspelning och mix: Johannes Lundberg, Studio Epidemin i Göteborg 2015-2023.
Mastering: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion i Göteborg 2023.

PAPERBIRD - Live från releasekonserten på Aftonstjärnan (Göteborg) den 20 maj 2023

Du hittar fler live-videos med LIVETS ORKESTER HÄR!

BOKA PAPERBIRD LIVE

• Offentlig konsert med Livets Orkester.
• Skolföreställning med Livets Orkester
• Cirkusföreställningen Ska det vara såhär??! (se längre ned)

Kontakt: Livet Nord
Tel: 0704-414001
E-post: nordlivet@gmail.com

MER OM LIVETS ORKESTER HÄR!

KÖP ALBUM!

Beställ album via
BENGANS SKIVHANDEL!


Eller...

BESTÄLL VIA ARTISTEN:
Pris: 150 kr + 43 kr porto
Ange om du vill ha faktura via e-post eller Swisha. Du får återkoppling i ett svarsmail.
Extra porto tillkommen utomlands.

Låtlista / Lyssna

1. Suddenly She Passed By (5:11)
2. The Angry Girl /Arga flickan (2:41)
3. Hide And Seek / Kurragömma (2:36)
4. Wonder Waltz / Väskvalsen (4:21)
5. Solace / Tröstpolska (5:19)
6. Paperbird / Papperfågel (2:51)
7. Reminiscence Waltz I / Minnena I(3:42)
8. Bye Bye Bird
     / Sorgligt men fint var det (4:54)
9. Elvis Elvis (3:27)
10. Reminiscence Waltz II
      / Minnena II (2:04)
11. Nu slår en blomma ut (3:50)

Promotion

Christina Glaeser
Tel: 073-9479851
Mail: christina.glaeser@gmail.com 

Peter Holmstedt
Tel: +46 708 79 02 10
Mail: peter.holmstedt@telia.com

Skivbolag

Kakafon Records
Sovholsgattu 9
793 60 Siljansnäs
SWEDEN

www.kakafon.com

Om/Boka föreställningen
Ska det vara såhär??!

En flicka i röda kläder går förbi med en röd väska på släp. Flickan är arg. Hon går med nedböjt huvud. En grupp blandade figurer lägger märke till henne. De iakttar, följer efter och undrar sinsemellan: vad håller hon på med? Till sist tar en av dem mod till sig och frågar vad som har hänt? Flickan öppnar sin röda väska och i den ligger en död fågel. Hur kan de nyfunna vännerna trösta? Begravning får det bli, med procession och blommor! Därefter ordnar de en hyllningsfest.

Sorgligt med fint var det.

BOKA: info@skadetvara.se
Hemsida: www.skadetvara.se

O M   S L Ä P P T A  S I N G L A R

SINGELSLÄPP 5/5-23

Solace / Tröstpolska
Musik: Livet Nord

Det började med en vacker men omöjlig kärlek. Senare en saga som blev en poetisk cirkusföreställning, om en flicka som sörjer en död fågel. En dov basgång hade lunkat på ett tag, som för att stötta, hålla modet uppe och ge hopp om en väg genom sorgen.

Men så en vacker septemberdag 2021, under repetitionerna med föreställningen Ska det vara såhär??! tog sagosorgen och kärlekssorgen varandra i hand och en nynnande tröstesång föddes. Snart fick sången sällskap av en hoppfull polska. Det var till en början naket och skört - bara en fiol och en röst, i flera lager. Men stämmor kom till och musiken reste vidare till olika platser, växte sig allt starkare med flera trösteröster. Från köket hemma i Siljansnäs vidare till Rimbo, Musikaliska i Stockholm, Nevo Studio i Sundsvall, Studio Epidemin och Bunkern i Göteborg. Ändstationen blev ett litet härbre på Tibbleberget där den sista rösten kom till innan allt fick fara ut i universum. Det sköra och det mäktiga tog tillsammans med alla medverkandes personliga röster form och blev Solace/Tröstpolska.

Solace, eller Tröstpolska, handlar om tröst, om att omfamna sorgen men också kunna gå vidare. Om hur förlösande det kan vara att ödmjukt tillåta alla sina känslor få finnas där och om hur nära de egentligen ligger varandra. Om att kunna och våga vara både stark och sårbar.

Livet Nord - Violinquinton, sång och midiorgel
Johan Testad - Sång
Sofia Sandén - Sång
Henrik Cederblom - Elgitarr
Daniel Wejdin - Kontrabas
Klas-Henrik Hörngren - Synthesizer 

Inspelning: Livet Nord och medverkande musiker.
Mix: Klara Goliger, Music A Matic Studio, Göteborg feb.-23.
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Gbg feb.-23
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord
 

SINGELSLÄPP 10/3-23
Nu slår en blomma ut / A Flower is Blooming

Författaren och journalisten Stig Dagerman skrev den mäktiga dikten Nu slår en blomma ut vid den tiden då bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. 2011 tonsatte Livet Nord poemet, beställt av vissångaren Gunnar Källström, och sången släpptes på albumet 14 visor på fastande mage. Här sjungs den av Livet själv i en inspelning från 2015. Detta är den tredje singeln från albumet Paperbird som släpps på Kakafon Records den 19 maj.

Musik: Livet Nord
Text: Stig Dagerman

Livet Nord – violinquinton och sång
Johanna Dahl – cello
Lisa Långbacka – piano

Inspelning och mix: Johannes Lundberg, Studio Epidemin, Göteborg 2015.
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Gbg feb.-23
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord
 

SINGELSLÄPP 3/2-23
The Angry Girl / Arga flickan
STREAMA / DOWNLOAD

The Angry Girl är kraftmusik, en nyårslåt om ilska, sorg och hopp. En uppmaning om att stå upp för det som betyder något och veta när det är nog. The Angry Girl handlar också om att kunna gå vidare efter att ha förlorat någon, att kunna se ilskan och sorgen gå hand i hand och försvinna bortom bergen, att börja om. The Angry Girl är den andra singeln från debutalbumet Paperbird som släpps i vår.

Musik: Livet Nord

Livet Nord – violiner, piano
Daniel Wejdin – kontrabas 
Jonatan Ahlbom - tuba

Inspelning: Livet Nord och medverkande musiker.
Mix: Klara Goliger, Music A Matic Studio, Göteborg feb.-23.
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Gbg feb.-23
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord
 

SINGELSLÄPP 21/10-22
Suddenly She Passed By / Plötsligt gikc hon förbi
STREAMA/KÖP

På singeln Suddenly She Passed By kan man höra spår av tango och minimalism och franska influenser á la Amelie från Montmartre.

Musik: Livet Nord

Livet Nord – violiner, klaviaturer
Camilla Åström – dragspel
Daniel Wejdin – kontrabas
Klara Goliger – wurlitzer, ambiens

Inspelning: Livet Nord och medverkande musiker.
Mix: Klara Goliger, Music A Matic Studio, Göteborg feb.-23.
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Gbg feb.-23
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord