Kraken Shanty Band

- Ett av Skandinaviens främsta shanty-band!

Kraken Shanty Band får nackhåren att resa sig av välbehag med sina mäktiga och intima versioner av klassiska maritima sånger och arbetssånger, s.k. shanties, samt instrumental folkmusik från olika delar av världen varvat med berättelser. Musik som minner om livet till sjöss. Genuint, kraftfullt och innerligt!

Det var under Ostindiefararen Götheborgs Kina-seglats för många år sedan som fröet till Kraken Shanty Band såddes. Musikerna tillika världsomseglarna Henrik Alling och Henrik Wallgren jobbade på skeppet och fann varandra, i arbetsgemenskapen och i den mäktiga sången och det kosmopolitiska musiklivet ombord. Väl hemma i Sverige igen bildade de Kraken Shanty Band som i dag är ett av Skandinaviens absolut främsta shanty-band.

Våren 2016 släppte Kraken Shanty Band albumet Pull Down Below.

Henrik Alling - sång och gitarr
Henrik Wallgren - sång och gitarr
Henrik Cederblom - mandolin, gitarr, fiol och sång
Finn Björnulfsson - slagverk och sång
Livet Nord - fiol och sång


KORT OM MEDLEMMARNA

Henrik Wallgren (sång) är något av en multikonstnär, uppfinnare och visionär tar livet med storm. Han har släppt flera skivor i eget namn, byggt båtar, gjort manus för film och teater, skrivit krönikor och bloggar, skådespelat och mycket mer.

Henrik Alling (sång och gitarr) har varit till sjöss på små båtar och stora fartyg runtom i hela världen. Musiken har alltid legat honom varmt om hjärtat. Han är en stark scenpersonlighet, sångare och berättare med stor karisma.

Henrik Cederblom (div. stränginstrument och kör) är en skicklig multiinstrumentalist och flitigt anlitad skivproducent som bland annat har hörts med Simbi, Freddie Wadling, Sofia Karlsson, Den Fule och Sofie Livebrant. Henrik driver även Studio Epedimin i Göteborg.

Livet Nord (femsträngad fiol och kör) utsågs till Årets Artist på Folkgalan 2015. Hon är en uttrycksfull, väl anlitad musiker med en stor bredd som även spelar med bl.a. New Tide Orquesta, Kaja och Beches Brew Big. Livet driver även skivbolaget Kakafon Records.

Finn Björnulfsson (slagverk) är en av Sveriges absolut främsta och mest kreativa slagverkare och har ett extra stort hjärta för brasiliansk musik och performance. Du kanske har hört och sett honom med Miriam Aïda, Timbuktu eller Håkan Hellström för att nämna några.

KRAKEN är ett havsmonster i främst norsk och isländsk fiskar- och sjömanstradition. Det framträder främst som en gigantisk bläckfisk, antingen åtta- eller tioarmad.
SKEPPSBANDET

Skeppsbandet är en variant av Kraken Shanty Band, med varierande medlemmar och antal medverkande, kan ibland synas i olika sammanhang i samband med Ostindiefararen Götheborgs aktioner.

Under Ostindiefararens Vänern Tour sommaren 2015 hördes huvudsakligen följande musiker:
Henrik Alling - sång och gitarr
Per David Strängberg - sång och gitarr
Pablo Copa - sång och gitarr
Livet Nord - fiol och sång
Michael Andersson - slagverk och sång

(Bild nedan)

Ostiendiefararen Götheborg på Vänern-turné sommaren 2015
Ostiendiefararen Götheborg på Vänern-turné sommaren 2015

SE/LYSSNA

LÄNKAR