Musik: Livet Nord | Poesi: Stig Dagerman | Video Art: Johannes Winkler | Artwork: Susanna Haverinen
Inspelning och mix: Johannes Lundberg, Studio Epidemin i Göteborg 2015 | Mastering: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion i Göteborg 2023
Livet Nord - Sång och violinquinton | Lisa Långbacka - Dragspel och flygel | Johanna Dahl - Cello

VÄLKOMMEN TILL MIN HEMSIDA!

"Livet Nord är fullständigt bländande"
"Hon får fiolen att bli en röst, en vind, en rymd,
en kristall."

– Stefan Nilsson, NA

Jag är frilansande musiker, kulturproducent, violinpedagog, skivbolagsdirektör och yogainstruktör.

Mitt huvudinstrument är min vackra Violinquionton (en femsträngad violin) men jag har spelat violin och viola sedan jag var liten.

Jag är utbildad i klassisk violin på Högskolan för scen och musik Göteborg 1994-1998 men rör mig i dag främst kring folk- och världsmusikgenrer i vid bemärkelse, även lite jazz och klassiskt med mera. Har sedan utbildningen framför allt frilansat som musiker och spelat med och i en mängd olika konstellationer och projekt samt medverkat på ett 50-tal skivor och återkommande i radio och TV. Jag har haft det stora nöjet att få turnera runtom i världen, främst med grupperna New Tide Orquesta och Kaja, och arbetar gärna med konsertverksamhet och internationella kulturutbyten. Spelar/har även spelat med bl.a. Beches Brew (Bengt Berger), Tibble Transsibiriska, Lisa Långbacka, Lucas Stark, Lena Willemark, Dan Viktor, Galenskaparna, Stefan Andersson och många fler.

Tillsammans med vänner driver jag skivbolaget Kakafon Records.

Utöver musiken har jag Yoga som en stor passion och jag håller klasser hemma i Siljansnäs samt har arrangerat Yoga & Musik-retreat.

Välkommen att klicka runt för mer info, bilder och musik. Vill du boka någon av konstellationerna så är du välkommen att höra av dig till mig.
 

AKTUELLT

MUSIKMAGASINET LIRA har gjort en intervju med Livet inför kommande albumrelease!
LÄS INTERVJUN HÄR!

SINGELSLÄPP 5/5-23
Solace / Tröstpolska
Musik: Livet Nord

Det började med en vacker men omöjlig kärlek. Senare en saga som blev en poetisk cirkusföreställning, om en flicka som sörjer en död fågel. En dov basgång hade lunkat på ett tag, som för att stötta, hålla modet uppe och ge hopp om en väg genom sorgen. Men så en vacker septemberdag 2021, under repetitionerna med föreställningen Ska det vara såhär??! tog sagosorgen och kärlekssorgen varandra i hand och en nynnande tröstesång föddes. Snart fick sången sällskap av en hoppfull polska. Det var till en början naket och skört - bara en fiol och en röst, i flera lager.
Men stämmor kom till och musiken reste vidare till olika platser, växte sig allt starkare med flera trösteröster. Från köket hemma i Siljansnäs vidare till Rimbo, Musikaliska i Stockholm, Nevo Studio i Sundsvall, Studio Epidemin och Bunkern i Göteborg. Ändstationen blev ett litet härbre på Tibbleberget där den sista rösten kom till innan allt fick fara ut i universum. Det sköra och det mäktiga tog tillsammans med alla medverkandes personliga röster form och blev Solace/Tröstpolska.

Solace, eller Tröstpolska, handlar om tröst, om att omfamna sorgen men också kunna gå vidare. Om hur förlösande det kan vara att ödmjukt tillåta alla sina känslor få finnas där och om hur nära de egentligen ligger varandra. Om att kunna och våga vara både stark och sårbar.

Livet Nord - Violinquinton, sång och midiorgel
Johan Testad - Sång
Sofia Sandén - Sång
Henrik Cederblom - Elgitarr
Daniel Wejdin - Kontrabas
Klas-Henrik Hörngren - Synthesizer 

Inspelning: Livet Nord och medverkande musiker.
Mix: Klara Goliger, Music A Matic Studio, Göteborg feb.-23.
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Gbg feb.-23
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord

SINGELSLÄPP 10/3-23
Nu slår en blomma ut 
Musik: Livet Nord
Text: Stig Dagerman

Författaren och journalisten Stig Dagerman skrev den mäktiga dikten Nu slår en blomma ut vid den tiden då bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. 2011 tonsatte Livet Nord poemet, beställt av vissångaren Gunnar Källström, och sången släpptes på albumet 14 visor på fastande mage. Här sjungs den av Livet själv i en inspelning från 2015 tillsammans. Detta är den tredje singeln från albumet Paperbird som släpps på Kakafon Records den 19 maj.

Livet Nord – violinquinton och sång
Johanna Dahl – cello
Lisa Långbacka – dragspel och piano.

Inspelning och mix: Johannes Lundberg, Studio Epidemin, Göteborg 2015
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Göteborg nov. 2022
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord
Bolag: Kakafon Records
Video Art: Johannes Ferm Winkler

SINGELSLÄPP 3/2-23
The Angry Girl 
Musik av Livet Nord
SOLODEBUT!

STREAMA/KÖP

The Angry Girl är kraftmusik, en nyårslåt om ilska, sorg och hopp. En uppmaning om att stå upp för det som betyder något och veta när det är nog. The Angry Girl handlar också om att kunna gå vidare efter att ha förlorat någon, att kunna se ilskan och sorgen gå hand i hand och försvinna bortom bergen, att börja om. The Angry Girl är den andra singeln från debutalbumet Paperbird som släpps i vår.

Medverkande:
Livet Nord – violiner, piano
Daniel Wejdin – kontrabas 
Jonatan Ahlbom - tuba

Per Störby Jutbring - midi piano editor

Inspelning: Livet Nord, Daniel Wejdin m.fl.
Mix: Klara Goliger, Music A Matic Studio, Göteborg nov. 2022
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Göteborg nov. 2022
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord
Bolag: Kakafon Records
 

SINGELSLÄPP 21/10-22
Suddenly She Passed By 
Musik av Livet Nord
SOLODEBUT!

STREAMA/KÖP

Plötsligt gick hon förbi, flickan med den stora röda väskan. Vad har hon i den? Och vart är hon på väg? I februari 2022 var det urpremiär för scenkonstföreställningen Ska det vara såhär??!, av och med akrobaten/scenkonstnären Signe Veiholt, som Livet Nord skrivit musik till. Kompositioner laddade med inspiration och influenser från olika håll och samarbeten. På singeln Suddenly She Passed By kan man höra spår av tango och minimalism, musik som Livet spelat i många år med kammarmusikgruppen New Tide Orquesta. 

Medverkande:
Livet Nord – violiner, klaviaturer
Camilla Åström – dragspel
Daniel Wejdin – kontrabas
Klara Goliger – Wurlitzer och diverse biljud

Inspelning: Livet Nord, Daniel Wejdin
Mix: Klara Goliger, Music A Matic Studio, Göteborg sept. 2022
Master: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Göteborg sept. 2022
Omslag: Susanna Haverinen
Producent: Livet Nord
Bolag: Kakafon Records
 

KONSTELLATIONER... SNABBINFO

PAPERBIRD / Ska det vara såhär??!
2021 skrev Livet Nord musik till den poetiska cirkusföreställningen Ska det vara såhär??! om en liten flicka som sörjer en död fågel. I en av scenerna viker Livet en pappersduva som tröst åt den sörjande flickan. Fågeln har sedan fått följa med in i processen med albumet PAPERBIRD men ersatts av en koltrast... 
MER INFO

New Tide Orquesta
New Tide Orquesta har på hittills nio album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation...
MER INFO

Kaja
Kaja har under 17 års samspel skapat sig en egen genre, en korsbefruktad och hanförande mix av olika musikaliska uttryck; klezmer, tango, improvisation och konstmusik.
MER INFO

Shtoltse lider
Nykomponerade tonsättningar till fyra jiddischspråkiga poeter. Samtliga kvinnor, verksamma i en tid då jiddischkulturen blomstrade. Musikalisk inspiration hämtad från jiddisch folksång, klezmer, konstmusik, cabaret och även lite nordiska tongångar.
MER INFO 

Irrbloss - Signe Aurell
Maja Heurling och Ola Sandströms tonsättningar av amerika-emigranten Signe Aurells poesi. En helt annan berättelse än den om Karl-Oskar och Kristina. Hittills okända dikter utgivna 1919 på svenska i Minnesota. Om hemlängtan och om kampen för en ljusare framtid.
MER INFO

Andersson - Mirakel i Finnmarken
En trollbindande berättar- och musikföreställning om skogsfinnarnas magiska värld.
Här får du möta författaren Dan Anderssons far Adolf och hans värld, där trolldom, onda ögat, att stämma blod var vardags-kunskaper, nödvändiga för att överleva.  
MER INFO

Folk, Swing & Riversongs
Leksandsbaserad trio med Johan Testad - gitarr och sång, och Peder Åkerlund - bas, som spelar allt från svensk folkmusik, Tango och Blues till Klezmer, Kalypso och Cajun. 
MER INFO

Kraken Shanty Band
Ett av Skandinaviens bästa Shantyband med musiker som bl.a. seglar Ostindiefararen. Genuint, kraftfullt och innerligt...
MER INFO

Midvintervaka
En världsmusikalisk julebrygd med saffransdoftande sånger och kanelkryddade låtar...
MER INFO

Fler grupper finns under KONSTELLATIONER

Årets Artist 2015!
Folk- och världsmusikgalan i Berwaldhallen i Stockholm 14/3 2015 utsågs Livet till "Årets Artist" med följande motivering:

"Fingertoppskänsla kan man definitivt prata om i det här fallet. Snabba fingrar som gärna rör sig i många kakburkar, fulla av energi, driv och nyfikenhet. Karisma och personlighet och en bredd som imponerar. För att travestera Arja Saijonmaa: Vi vill tacka Livet!"

Livet i Klingan
Under 2015 hade jag äran att få medverka hos Carin Kjellman i radioprogrammet Klingan, Radio P2. Här kan du lyssna på det. Min medverkan är ungefär från och med en timme in i programmet.

LYSSNA

SKA DET VARA SÅHÄR??!

Medverkande 
Signe Veinholt Wålstedt (projektledare, producent, regissörr och akrobat)
Karin Svensson (clown/cirkusartist)
Livet Nord (musiker/kompositör)
Målgrupp: 4-9 år/familj.
Boka: signeveinholt@gmail.com