S K O G E N

En poetisk scenkonstföreställning med berättelser, musik och bildprojektioner där skogen har huvudrollen.
Med Livet Nord (musik/musiker) och Maria Sedell (manus/muntlig berättelse)

”Att förstå skogen är inte att lära sig ett språk genom att översätta ord för ord. Man lär sig ett språk genom att ta till sig dess subtiliteter, lära känna invånarna i det land det talas, utan att jämföra med det man kan på sitt eget språk. Jag har turen att leva med vilda djur eftersom jag inte översätter naturen, jag talar den.”
- Citat ur Rådjursmannen, Mina sju år i vildmarken av Geoffroy Delorme)

Samtalet om skogen är idag brännande aktuellt. Vilka forskare och politiker ska vi lyssna på? Det är som talesättet: ”Som man ropar i skogen får man svar!” Denna föreställning både problematiserar våra frågor men visar framför allt det sköna, det förunderliga och vackra som gömmer sig i olika skogsmiljöer. Få oss att ställa frågan: ” Är detta värt att värna om?

Vi undersöker vilka egenvärden skogen/naturen har? Det omätbara. Vi vill vrida och vända på grenarna så att perspektiven förskjuts. Föreställmningen bygger på idén att det inom oss finns en längtan efter något som vi inte kan sätta ord på. Inte den flyktiga drinken på stranden, nya profilbilden på sociala medier. Utan något helt annat. Med stammen mot ryggen, barken mot huden, grenen som bär dig, din kropp som känner trädets rörelser; kommer en förnimmelse av minnen från tidigare generationers insikter, som gör dig till mer människa. Det är inte naturen och jag; det är vi. Vi är ett och samma. Ett mirakel som finns här om vi stannar upp i grenverket för en stund och lyssnar. Våra minnen väcks om att leva i naturen; då, när vi förstod att vi är ett och samma, som vi glömt i generationer nu när vi lever i stadsmiljö med natur och skog som rekreationsplatser och leverantör av råvaror.
 

Musiken är tillsammans med text och bild/visuals video grundstommen i föreställningen. 
Musiken för föreställningen framåt, byter tempo, stannar upp, skyndar på, lägger puls, alltid närvarande med ljud, toner, rytmer, klanger eller tystnad. Musiken är i föreställningen som ett mykorrhizanätverk* som kopplar samman faktatext, sång, berättande, bildprojektioner till ett gemensamt flöde i konstverket. Musiken lägger stämningar, toner i samklang med textpartier/ berättande och bildprojektioner.
 

Under det gedigna förarbetet intervjuar vi människor som gjort medvetna val att bo i eller nära skog, samlar in fakta om livsprocesser, nätverk och liv i skogen samt spelar in skogsljud av alla de slag. Ljudupptagningarna används som inspiration till att hitta skogs-sound, klanger, rytmer, melodier, i de medverkande instrumenten men även som en del av det färdiga musikverket. Tonsatta faktatexter om arter, livsprocesser, ekosystem blir genom musikens och sångens inverkan förhöjda till något mycket större. Musiken verkar också i föreställningen helt i sin egen rätt både i melodiösa partier och med rytmer och klanger.

Instrumentering: Violinquinton (huvudinstrument), kontrabas och/eller cello, röst/sång/övertonssång, basklarinett och slagverk av trä och glas. Vissa texter tonsätts och sjungs.


LIVET OM SITT UPPDRAG SOM KOMPONIST FÖR SKOGEN

Marias fascination för skogen inspirerar mig och jag ser mycket fram emot att få skriva musik till och medverka i denna annorlunda föreställning. Jag kommer att vara delaktig i researcharbetet med intervjuer. Jag kommer att lyssna på skogen, olika sorters skog. Hur låter vinden och regnet i granskog jämfört med björkskog? Spela in olika skogsljud Jag tänker mig ett verk där jag tolkar skogens klanger och uttryck, bygger stämningar, förstärker berättelserna och bilderna, berättar och målar med ljud, klang, melodi och tonsättning av text. Ett verk där skogen är med och spelar tillsammans med min femsträngade violinquinton, kontrabas, basklarinett, röst/övertonssång, slagverk och ev. även synt. Live används effektpedaler och livelooping. Vissa partier kommer att vara delvis improviserade. Delar av verket framförs förinspelat, autentiska skogsljud men även de instrument jag inte trakterar själv, när inte alla musiker är med. 
 

Manus och dramatisering: Maria Sedell
Musik: Livet Nord
Berättande och röst: Maria Sedell
Musiker: Livet Nord (Violinquinton, röst/övertonssång mm).
På premiären/uruppförandet medverkar flera musiker på scen.

* Mykorrhiza är svampens nätverk av rottrådar som kopplar samman träd och växter och är förutsättningen för näring och vattenflöde genom jorden.
 

Videos med musik från albumet Paperbird

Här kommer exempel på livets musik. Den representerar inte hur musiken i SKOGEN kommer att låta, men den kan ge ett hum om livets sound och känsla för komposition. 

Ett par ljudfiler kommer inom kort att läggas upp här också.
 

Tidigare föreställning:
ANDERSSON - Mirakel i Finnmarken

Ljudprov ur föreställningen:

Ljudprov från föreställningen
Ska det vara såhär??!
/albumet Paperbird