SHTOLTSE LIDER

Shtoltse lider bjuder på nykomponerade tonsättningar till fyra jiddischspråkiga poeter. Samtliga kvinnor, verksamma under den första delen av 1900-talet; en tid då jiddischkulturen blomstrade. Ord och musik har omsorgsfullt flätats samman och den musikaliska inspirationen hämtas från flera källor - jiddisch folksång, klezmer, konstmusik, cabaret och även lite nordiska tongångar.

Projektet Shtoltse lider föddes 2016, då duon Ida&Louise fick en fråga av Föreningen Jiddischkultur i Göteborg att tonsätta en dikt av Rokhl Korn inför ett seminarium om samma poet. Det som började med en dikt och en poet växte snabbt till ett större projekt med tonsättningar av flera kvinnliga jiddischspråkiga poeter från samma tid och mynnade ut i en konsertföreställning med premiär 2017 och även senare ett album med musiken som släpptes 2019. Deras arbete med Shtoltse lider uppmärksammades av både radio och tidningar och har blivit betydelsefullt som en del av spridandet av dessa jiddischpoeter i Sverige. 

2022 blev Ida tillfrågad av klezmerfestivalen KlezKanada, en av världens största festivaler för jiddisch och klezmer, om att vara en del av deras digitala utbud. Då bjöd hon in Livet Nord att medverka. De filmade en konsert för dem i Göteborg, som de sände som en del av sitt internationella festivalprogram i juli 2022. Se video nedan från konserten.

MEDVERKANDE
Ida Gillner - Sång, piano, sopransaxofon
Livet Nord - Violinquinton, sång, klockspel, musikelektronik

Musik: Ida Gillner och Louise Vase

Intervju för minoritet.se om den konserten och lite om Idas och projektets bakgrund finns HÄR
 

Kontakt

Ida Gillner: idagillner@yahoo.se
Livet Nord: nordlivet@gmail.com

FOTO: Daniel Björneke Wirgård