Foto: Nettan Kock

KAJA


På tredje våningen finns både mörka skrymslen och stora festsalar badande i ljus. Gungande valser övergår i atmosfäriska akustiska loopar, improvisation, karga klanger och kompromisslöst folkmusik- ös. Med nerv, scennärvaro och tätt samspel bjuder Kaja på sin korsbefruktade hänförande musikmix och bryter ny mark där levande folkmusiktradition och invention samverkar.

Kaja har sedan starten för snart 10 år sed hyllats för sin starka scennärvaro och sin dynamiska gränshatande musik. De har släppt flera rosade album, turnerat i Europa, Sydkorea och Nordamerika, skrivit film- och teatermusik och samarbetat med soloartister, poeter och konstnärer. Rötterna i Kajas musik hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande. De har vidsynt och nyfiket låtit musiken få ta sina vägar från klezmer till tango, improvisation, svensk folkton, reggae, fransk vals, filmisk konstmusik, influenser från amerikansk folk, akustisk klubbmusik och indisk raga! Resultatet är en egenartad och mångfacetterad kammarfolkmusik med överraskande vändningar i kompositioner och arrangemang, där musikerna möts i ett tätt samspel och ett kraftfullt, lekfullt och själfullt uttryck.

Med absolut närvaro, lyhördhet och nytänkande i samspel och arrangemang erbjuder Kaja något alldeles eget till folk- och världsmusikscenen. De akustiska instrumentens naturligt dynamiska möjligheter gör att Kaja lämpar sig såväl på små intima scener som på större estrader.

Sagt om Kaja:
”Göteborgstrion Kaja använder blå toner av en sort som BB King aldrig har hittat och som svider skönare än schampo i ögonen”
– Alexander Agrell/ Sydsvenska Dagbladet

”Kaja har tagit allt som hör livet till, destillerat det på flaska och skakat om”
– Lovisa Eriksson/ NWT

LIVET NORD – Violinquinton
CAMILLA ÅSTRÖM – dragspel och piano
DANIEL WEJDIN – kontrabas


 
BIOGRAFI
 
Medlemmarna i Kaja möttes genom gruppen Kultiration våren 2005. Under turnéns alla väntans timmar bakom scenerna började de spela traditionell klezmer och annan Östeuropeisk folkmusik på trio och kom snart att bygga upp en stor repertoar.
Ganska snart ersattes dock repertoaren av egna låtar och gruppen Kaja hade sin premiärkonsert hösten 2005.
 
2006 släppte Kaja en EP med fem låtar och turnerade i Sverige och Tyskland. I Tyskland spelade de på Fabrik Potsdam utanför Berlin samt på Jazzklubben Oxident Bar i östra Berlin. I Potsdam var de inbjudna till den årliga internationella festivalen Tanz Tage att göra två konsertkvällar.  I december påbörjades också inspelningen av ett fullängdsalbum
 
Våren 2007 släppte Kaja fullängdsalbumet Krackel på labeln Famous on the Moon Records med tio nya kompositioner signerade Kaja. Albumet har mottagits väl av såväl fans som kritiker. Turné i Sverige.
 
2008 gjorde Radio P2 en liveinspelning av Kajas konsert på Korröfestivalen som sänts vid flera tillfällen.  Gruppen gjorde ett antal konserter i södra Sverige i Musik i Syds regi och en turné med flera skolkonserter och offentliga konserter arrangerad av Estrad Norr. Ny musik skrevs till berättarföreställningen Riddar Blåskägg. I Kajas nya musik berikades de östeuropeiska tongångarna med ytterligare nya influenser av bl.a. Satie, Mozart, tango och suggestiv filmmusik. Föreställningen spelades på Hagateatern i Göteborg av Kaja och berättaren Kiriaki Christoforidis.
 
2009 arbetade gruppen med att skriva ny musik till kommande album började under hösten även att spela in denna. Gruppen turnerade även i Sverige och spelade på bl.a. SKAP:s årliga vårfest och Linköpings folkmusikfestival samt framförde föreställningen Riddar Blåskägg för högstadieklasser och höll workshop på KMH i Stockholm. Kaja hade även en representant på WOMEX i Köpenhamn men avsikt att knyta internationella kontakter.
 
2010 slutfördes inspelningarna av Kajas kommande album RUST som släpptes den 29 september på Kakafon Records. Albumet mottogs med idel lovord och höga betyg av både publik och kritiker.


2011 åkte Kaja på skolturné och spelade in en livekonset för radio Sörmland, spelade på festivaler, nationaldagsfiranden, spelmansstämmor och slott. Under oktober ggjorde vi en turné med final på WOMEX i Köpenhamn och i december satte vi upp Midvintervaka på Teater Aftonstjärnan tillsammans med kvartetten Tetra.

2012 Kaja turnerade i Sverige och Kanada. Samarbetet med Tetra, Midvintervaka, utökades, ett gemensamt album släpptes och ensemlben turnerade i hela Sverige under december.

2013 Kaja släppte sitt tredje album Tre Trappor Upp på både CD och LP i samarbete med poeten Olivia Bergdahl och konstnären Yusuke Nagano. Turné till Sydkorea med framträdanden på Jarasum International Jazz Festival, Global Jazz Festival, Bukchoon World Music Festival och TV-inspelad livekonsert för EBS Space. Även spelningar i Sverige och Österrike.

2014 Kaja spelar i bland annat Strömstad, Halmstad, Tingsryd och Hässleholm.

2015 kommer två barn till världen i Kaja och gruppen börjar skriva musik till nästa album. Livet Nord utses till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan.

2016-2017 Kaja genomför två dubbelturnéer i Holland och Sverige tillsammans med trion Tango Extremo (NL) samt spelar flitigt i bl.a. svenska kyrkor. Midvintervaka spelas 2016.

2018 Kaja spelar i Sverige och färdigställer sitt album Origo.

2019 Kaja släpper albumet Origo och turnerar i Sverige och Holland.

2020 Coronapandemin slår till. Kaja hinner dock göra en mindre turné i Holland i februari.

2021 Pandemin fortsätter men några spelningar bokas in under sommaren och hösten i Sverige. Kaja börjar också jobba på nytt material.


 

www.kajatrio.se

www.myspace.com/kajatrio

 

Kommentar

Foto: Lucas Stark

Just nu är vi i inspelningstagen och om allt går som vi vill släpps en ny skiva vintern 2022/23.
 

SENASTE ALBUMEN (2013+2019) finns som LP och CD!

Origo är en hyllning till livet och döden, resan och evigheten. Trion Kaja låter här sin egensinniga och högst personliga musik få rymma ett brett spektrum av känslouttryck och en kreativ mix av olika influenser. Allt i ett suggestivt, utvidgat och filmiskt 'kammarsound of Kaja'. 

Drygt fem år efter senaste albumet Tre Trappor Upp kom Origo. Här gästas fiol, dragspel och kontrabas av synthbas, flygel, handklapp, kalimba, live-elektronik och saxar (både såna man klipper med och instrumentet). En tolv minuter lång tredelad svit samsas med en Vals till döden, en irrfärd och en spårvagnsresa i nio åttondelstakt. Influenserna hämtar Kaja liksom tidigare i klezmer och östeuropeisk folkmusik, tango och konstmusik men nu även i pop, afro och electronica.    

Gästmusiker:
Lisen Rylander Löve – tenorsaxofon, kalimba, live-elektronik (Alla Vi)
Lise-Lotte Norelius – slagverk och live-elektronik (Tram No 9)
Daniel Ögren – Synth (Stains) och shaker (Alla Vi)

Inspelad på Aggers Hus, Stallet i Granhammar och Örebro Kulturskola.
Mixad och samproducerad av Daniel Ögren, Tasbäck Studio.
Mastrad av Classe Persson, CRP Mastering. Omslag av Sofia Sjögren.
Daniel Ögren har mixat och för mastering står CRP Recordings.

Skivbolag: Kakafon Records 
Distribution: Naxos Sweden
Press: www.kakafon.com/press 

Med Tre Trappor Upp presenterar Kaja en egenartad storslagen kammarfolkmusik med överraskande vändningar i komposition och arrangemang.

Sedan det andra kritikerrosade album ”Rust” släpptes har soundet vuxit, gränser sprängts och improvisationsinslagen fått större utrymme. Konstnären Yusuke Nagano har formgett det vackra omslaget och den som väljer att köpa LP-utgåvan av Tre Trappor Upp får dessutom med sig nio poem, ett för varje låt, skrivna av den enastående poeten Olivia Bergdahl. Per Störby har mixat och för mastering står CRP Recordings.

Skivbolag: Kakafon Records 
Distribution: Naxos Sweden

LYSSNA

Besvärjelse

Musik: C. Åström (Tre Trappor Upp 2013)
 

Danska vägen

Musik: L. Nord (Tre Trappor Upp 2013)
 

Fyra byråkrater och en brandtrappa

Musik: C. Åström (Tre Trappor Upp 2013)
 

Tiergarten

Musik: L. Nord (Rust 2010)

Diskografi

TRE TRAPPOR UPP
Släpptes 2013 som LP och CD på Kakafon Records.

MIDVINTERVAKA
Släpptes 2012 på Kakafon Records.

RUST
Släpptes 2010 på Kakafon Records.

KRACKEL
Släpptes 2007 på Famous on the Moon Records, numera Kakafon Records.
 

Kaja i Sydkorea!

I oktober for Kaja på turné till Sydkorea och gev två konserter på Jarasum International Jazz Festival, spelade på världsmusikfestivalen i Seoul samt på Gangdon Arts Centre. Kaja valdes även ut, som enda svenska grupp, att omfattas av JIJFs exklusiva showcasedel som förutom tre konserter innebar en intervju i magasinet Jazzpeople samt TV-framträdande i EBS Space.

Mer on JIJF: www.jarasumjazz.com

Just nu planeras nya turnémål och för närvarande är Indien, Kina och Australien aktuellt.

Foto: Lucas Stark
Art Work: Karl Krook
Art Work: Karl Krook
Kaja på SKAP-festen 2009