New Tide Orquesta (f.d. New Tango Orquesta)

Foto: Miki Anagrius

 


Med kompositören Per Störby i täten, har New Tide Orquesta, på hittills åtta album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation. De har genom år av turnerande, mutat in en alldeles egen plats på den internationella musikscenen. Publiken har slutit upp på konserthallar i Peking, rockklubbar i Moskva, tangoklubbar i Buenos Aires och jazzklubbar i Istanbul och på oräkneliga festivaler runtom i Norden och Europa. Deras fokuserade spelningar är något av ett akustiskt, dynamiskt och musikaliskt mästerverk man inte bör missa.

 
Per Störby, som är den musikaliske motorn i NTO, som kompositör och konstnärlig ledare, har utgått från kammarmusiken för att skapa den helt unika mixen av fugor, kontrapunkt, improvisation, dynamik, minimalism och barockmusik. Den allra nyaste musiken utforskar ännu mer långtgående alla möjligheter i ensemblens akustiska ljudpalett, med ännu större tonvikt på det konst- och kammarmusikaliska än tidigare. De har turnerat över hela världen, gjort konserter på allt ifrån rockklubbar i Moskva eller tangoklubbar i Buenos Aires, till jazzklubbar i Istanbul eller konserthus i Kina.  
 

NTO är älskad av en enad kritikerkår som rosat såväl liveframträdanden som album. 2016 släppte gruppen två album, Live in Rio och Spirits: Nursery Rhymes. Live in Rio for med rasande fart upp på topplisteplats nummer 1 på Kritiker.se, med inte mindre än 5.0 i snittbetyg! Utöver dessa har de släppt ytterligare sex album: The New Tango Orquesta (1998), Part II (2000), den grammisnominerade Bestiario (2005), The Kiev Concert och Vesper (2009) samt How To Climb A Mountain (2012). Deras musik har också använts i mängder av filmer, bl a SVT-producerade Danslärarens återkomst, Sketches of Frank Gehry (Sidney Pollack) och Searching For Sugarman (Malik Bendjelloul) m.fl.;  och flertalet dans- och teaterföreställningar.

Under 2016 har NTO inlett ett mäktigt och tätt samarbete med danskompaniet Sidra Bell Dance i New York. Tillsammans har de format föreställningen Mönster Outside som hade världspremiär i New Orleans i november 2016 och spelas i både USA och Sverige under 18/19.
 

PER STÖRBY – bandoneon
LIVET NORD – violin
JOSEF KALLERDAHL – kontrabas
JOHANNA DAHL – cello
THOMAS GUSTAVSSON – piano

"Årets Experimentella album: Vesper" – Manifestgalan 2011

"Årets Grupp" – Folk- och världsmusikgalan 2010
 

Album

The New Tango Orquesta, New Tango Orquesta (Imogena 1998)
Part II, New Tango Orquesta (Imogena 2000)
Bestiario, New Tango Orquesta (Xource 2005)
The Kiev Concert, New Tango Orquesta (Hoob Records 2009)
Vesper, New Tango Orquesta (Hoob Records 2009)
How To Climb A Mountain, New Tide Orquesta (Hoob Records 2012)
Live In Rio, New Tide Orquesta (Hoob Records 2016)
Spirits: Nursery Rhymes (Hoob Records 2016)

RED CIRCLE  LIVE VIDEO
från Södra Teatern i Stockholm

MANIFESTGALAN 2011
Juryns motivering

"Stramt men ändå passionerat. Melodiöst utan att vara insmickrande. Rytmiskt utan beat. Spontant men ändå strikt. Tango utan det man tror tango ska vara. Kort och gott. En platta som kombinerar tangons eldigheter och melodier med repetetiv monotoni och kryddar med jazzens spontanitet. En osannolik kombination som fungerar fantastiskt bra. Årets vinnare i experimentellt 2010-2011 är New Tango Orquesta för sitt album Vesper."

New Tango Orquesta - Vesper

FULL SCORES/PHOTOS/TEXT

En 120 sidor tjock volym med noter, turnéfoton och dikter inspirerade av musiken, skrivna av dramatikern Mattias Brunn. Första upplagan på 25 ex släpptes 15/11. Först till kvarn!

BESTÄLL NU 

Hemsida:
www.nto.nu

Skivbolag: HOOB Records

LYSSNA