Lucas Stark & Bruksorkestern

Lucas Stark & Bruksorkestern

Lucas Stark & Bruksorkester berättar de sanna historierna från den tid då de stora segelfartygen seglade, järnvägarna byggdes och man kunde få fem liter brännvin för två höns.

Lucas Stark & Bruksorkestern spelar äldre skillingtrycksvisor ur den Nordiska vistraditionen på ett sätt som de flesta inte har hört dem förut. Visorna härstammar i de flesta fall från 1800-talet och består av sjömansvisor, rallarvisor, visor om mord, kärlek och historiska händelser. De strävar efter att bygga vidare på en gammal tradition, men samtidigt även klä visorna i en ny musikalisk dräkt. Arrangemangen spänner från traditionella visframföranden till mer elektrifierade tongångar där influenser från rock, country, folkmusik och andra musikstilar blandas. Gruppen använder dessa influenser med humor och lekfullhet, men låter berättandet och historien stå i centrum. Detta för genren nyskapande sätt att närma sig dessa traditionella texter har också gjort att gruppen vunnit en stor, men också ny ung publik. Det säregna bandet med sitt annorlunda material har mötts med stor nyfikenhet och fått mycket positivt bemötande, inte minst för sina starka liveframträdanden.

Gruppen har genom åren uppmärksammats mycket i press och fått fina recensioner för båda albumen och för sina livekonserter. De har förutom intervjuer och spelningar för bl.a. SVT2, TV4 och P2 spelats flitigt på P4 stationerna runt om i landet.   

I dag ligger denna grupp nere. Men det finns fortfarande skivor att köpa och musiken finns även på Spotify mm.

Lucas Stark – gitarr och sång
Livet Nord – fiol och kör
Leo Berger – elorgel, tramporgel, dragspel, piano, sopransaxofon och kör
Sven Appel – kontrabas och kör
Daniel Pettersson – trummor, tramporgel och kör

Stolt igenom havets böljor

(Eld Records 2009)

Skillingtryck och andra otidsenligheter

(Eld Records 2007)