NORD / LÅNGBACKA / DAHL

I en tid där den musikaliska kartan ständigt ritas om och fusioner är mer regel än undantag rör sig Nord/Långbacka/Dahl med lätthet och nyfikenhet i just gränslandet mellan olika genrer och uttryck. 

loading...


Nord/Långbacka/Dahl (NLD) består av tre starka personligheter från den svenska musikscenen som med bakgrund inom vitt skilda musikstilar möttes i viljan att skapa ett eget gemensamt språk. Sång, cello, dragspel, fioler, klaviatur och klockspel utgör grunden i deras ljudpalett. Influenser av klassisk musik, folk, pop, världsmusik, jazz, tango och filmisk konstmusik färgar deras mustigt suggestiva, skirt himmelska, kärvt poetiska och spontant lekfulla kompositioner. Med kärlek och respekt för skilda musikaliska traditioner och en samtidig nyfiken öppenhet för nya klangvärldar och uttryck framför NLD originalmusik som sträcker sig vidare bortom genretillhörigheterna.

Du kan ha sett medlemmar ur Nord/Långbacka/Dahl spela med grupper och artister som t.ex. New Tide Orquesta, Sofia Karlsson, Miss Li, Norbotten Big Band, Lena Willemark, Kaja, Kultiration, Tomas Ledin, Krackel Kapell, Cullbergbaletten, Rallygänget och Beches Brew för att nämna några.

Under 2015 samarbetade trion med sångerskan och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver (Kanada). En dubbelturné i Sverige genomfördes i mars och planer finns på en Kanadaturné framöver. Mer info om Jenny Ritter här: www.jennyrittermusic.ca.LISA ERIKSSON LÅNGBACKA  – accordion, klaviatur och röst mm

Lisa Eriksson Långbacka rör sig inom många genrer men har sin utgångspunkt i folkmusik där hon är uppskattad för sin lyriska spelstil och förmåga att arrangera i stunden. Lisa har samarbetat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Sofie Livebrant, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Maria Schneider och Norrbotten Big Band m.fl. och är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Under 2014 var Lisa kapellmästare för Cullbergbalettens kritikerrosade 11th Floor och våren 2015 medverkar hon i Cabaret vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Lisa blev nyligen utsedd till Årets dragspelare av Sveriges dragspelares riksförbund.

 

www.lisalangbacka.com 


 

JOHANNA DAHL – cello och röst mm

Johanna är utbildad i klassisk cello vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och har också sedan tidiga år spelat svensk folkmusik. I dag besitter hon en stor genrebredd som frilansande musiker och kompositör och har medverkat i en mängd dans- och teateruppsättningar på bl.a. Stadsteatern i Göteborg och Stockholm samt arbetat med en rad fria teatergrupper som Teater Bhopa i Göteborg, Ögonblicksteatern i Umeå, Panikteatern i Uppsala m.fl. Hon arbetar som pedagog inom El Sistema Södertälje och Gnesta kulturskola och som frilansande cellist är hon flitigt anlitad som studiomusiker och har engagerats av SR-Barnradio som komponist ett flertal gånger. Johanna är fast medlem i grupperna New Tide Orquesta och folkmusiktrion Krackel Kapell.


www.myspace.com/johannadahl

 

 

 

LIVET NORD – femsträngad fiol, klockspel och röst mm

Livet Nord är i grunden utbildad i klassisk violin i Göteborg men har sedan 1998 verkat som frilansmusiker i en mängd grupper, föreställningar och projekt i en mängd olika genrer. Hon har turnerat världen över med sextetten New Tide Orquesta sedan 1996 och trion Kaja sedan 2005 och medverkat på en mängd fonogram med egna och andras projekt. Livet driver även eget skivbolag samt arrangerar konserter i Göteborg. Livet har förutom i New Tide Orquesta och Kaja också synts och hörts med bl.a. Lena Willemark, Beches Brew Big, Gunnar Källström & Fridens Liljer, Lucas Stark & Bruksorkestern, Kultiration, Bo Sundström, Sven-Bertil Taube m.fl. samt i föreställningar på olika teatrar mm. 2009 erhöll hon Göteborg Stads Kulturstipendium med motiveringen ”Genom sin välutvecklade musikalitet och sitt personliga uttryck rör hon sig lätt och obehindrat över vitt skilda genrer och blandar tango med svensk folkmusik, reggae med progg och klezmer med jazz".

I mars 2015 utsågs hon till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan.

www.livetnord.se

 

Pressbilder

Finns HÄR för nedladdning!

Lyssna

Nu slår en blomma ut

Musik: L.Nord, arrangemang NLD
Text: Stig Dagerman

Spår i snö / Out Of Space

Musik: J.Dahl / L.E.Långbacka, arr. NLD

Just In Time

Musik: L.Nord

NLD live 2014 - medley/smakprov

Från "Nyfiket" i Rättvik under Musik vid Siljan, sommaren 2014. Enkel ljudupp-tagning med iPhone. Musik av NLD.
 

Se och hör

Under 2015 genomfördes en dubbelturné med den kanadensiska artisten Jenny Ritter från Vancouver (Kanada). Från den turnén finns följande liveklipp på YouTube:

Just In Time / Skänklåt från Ål
Musik: Livet Nord / Trad.
 

Ton B
Musik: Lisa Eriksson Långbacka
Med NLD och Jenny Ritter Quartet
 

Cirkus
Musik: Johanna Dahl
Med NLD och Jenny Ritter Quartet.