New Tide Orquesta (f.d. New Tango Orquesta)

Foto: Miki Anagrius

 


Med kompositören Per Störby i täten, har New Tide Orquesta, på hittills nio album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation. De har genom år av turnerande, mutat in en alldeles egen plats på den internationella musikscenen. Publiken har slutit upp på konserthallar i Peking, rockklubbar i Moskva, tangoklubbar i Buenos Aires och jazzklubbar i Istanbul och på oräkneliga festivaler runtom i Norden och Europa. Deras fokuserade spelningar är något av ett akustiskt, dynamiskt och musikaliskt mästerverk man inte bör missa.

 

 

Svenska NTO har släppt sex plattor: The New Tango Orquesta 1998, Part II 2000, den grammisnominerade Bestiario 2005, The Kiev Concert och Vesper 2009 samt How To Climb A Mountain 2012. Deras musik har använts i mängder av filmer, bl a SVT-producerade Danslärarens återkomst, Sketches of Frank Gehry (Sidney Pollack) och Searching For Sugarman (Malik Bendjelloul) m.fl.;  och flertalet dans- och teaterföreställningar. De har turnerat över hela världen, gjort konserter på allt ifrån rockklubbar i Moskva eller tangoklubbar i Buenos Aires, till jazzklubbar i Istanbul eller konserthus i Kina.  
 
Per Störby, som är den musikaliske motorn i NTO, som kompositör och konstnärlig ledare, har utgått från kammarmusiken för att skapa den helt unika mixen av fugor, kontrapunkt, improvisation, dynamik, minimalism och barockmusik. Den allra nyaste musiken utforskar ännu mer långtgående alla möjligheter i ensemblens akustiska ljudpalett, med ännu större tonvikt på det konst- och kammarmusikaliska än tidigare. 
 

PER STÖRBY – bandoneon
LIVET NORD – violin
JOSEF KALLERDAHL – kontrabas
JOHANNA DAHL – cello
THOMAS GUSTAVSSON – piano

"Årets Experimentella album: Vesper" – Manifestgalan 2011

"Årets Grupp" – Folk- och världsmusikgalan 2010
 

Album

The New Tango Orquesta, New Tango Orquesta (Imogena 1998)
Part II, New Tango Orquesta (Imogena 2000)
Bestiario, New Tango Orquesta (Xource 2005)
The Kiev Concert, New Tango Orquesta (Hoob Records 2009)
Vesper, New Tango Orquesta (Hoob Records 2009)
How To Climb A Mountain, New Tide Orquesta (Hoob Records 2012)
Live In Rio, New Tide Orquesta (Hoob Records 2016)
Spirits: Nursery Rhymes (Hoob Records 2016)


"I put Vesper (...) on repeat for the seventeenth time"
 
– GP
"Magical"

– Groove
"NTO (...) is taking an unique leading position on the map of world music."
"Tango with spirit"
– HN"Breakneck biting"
– DN"J S Bach would have lifted his wig!"

– Sydsvenskan

RED CIRCLE  LIVE VIDEO
från Södra Teatern i Stockholm

MANIFESTGALAN 2011
Juryns motivering

"Stramt men ändå passionerat. Melodiöst utan att vara insmickrande. Rytmiskt utan beat. Spontant men ändå strikt. Tango utan det man tror tango ska vara. Kort och gott. En platta som kombinerar tangons eldigheter och melodier med repetetiv monotoni och kryddar med jazzens spontanitet. En osannolik kombination som fungerar fantastiskt bra. Årets vinnare i experimentellt 2010-2011 är New Tango Orquesta för sitt album Vesper.
"

New Tango Orquesta

FULL SCORES/PHOTOS/TEXT

En 120 sidor tjock volym med noter, turnéfoton och dikter inspirerade av musiken, skrivna av dramatikern Mattias Brunn. Första upplagan på 25 ex släpptes 15/11. Först till kvarn!

 

BESTÄLL NU 

Hemsida:
www.nto.nu

Skivbolag: HOOB Records

LYSSNA

The Red Circle (Vesper 2009)

 

Push (The Kiev Concert)

 

Vesper (Vesper 2009)

 

The Last Coup (Vesper 2009)