Kraken Shanty Band

- Ett av Skandinaviens främsta shanty-band!

Kraken Shanty Band får nackhåren att resa sig av välbehag med sina mäktiga och intima versioner av klassiska maritima sånger och arbetssånger, s.k. shanties, samt instrumental folkmusik från olika delar av världen varvat med berättelser. Musik som minner om livet till sjöss. Genuint, kraftfullt och innerligt!

Det var under Ostindiefararen Götheborgs Kina-seglats för många år sedan som fröet till Kraken Shanty Band såddes. Musikerna tillika världsomseglarna Henrik Alling och Henrik Wallgren jobbade på skeppet och fann varandra, i arbetsgemenskapen och i den mäktiga sången och det kosmopolitiska musiklivet ombord. Väl hemma i Sverige igen bildade de Kraken Shanty Band som i dag är ett av Skandinaviens absolut främsta shanty-band.

Henrik Alling har varit till sjöss på små båtar och stora fartyg runt världen och alltid haft musiken nära till hands. Henrik Wallgren är något av en allkonstnär som släppt skivor, gjort film och teater, varit uppfinnare, krönikör och bloggare och mycket mer. I bandet medverkar också Henrik Cederblom, på diverse stränginstrument och kör, som bland annat har hörts med Sofia Karlsson, Den Fule, Sofie Livebrant och en mängd andra grupper. Han är också en flitigt anlitad producent som driver Studio Epedimin i Göteborg. Livet Nord trakterar femsträngad fiol och kör och spelar även i New Tide Orquesta, Kaja, Beches Brew och Nord/Långbacka/Dahl m.fl. Finn Björnulfsson är en fantastisk slagverkare med extra stort hjärta för brasiliansk musik, som brukar spela med bl.a. Håkan Hellström.

Våren 2016 släppte Kraken Shanty Band albumet Pull Down Below.

Henrik Alling - sång och gitarr
Henrik Wallgren - sång och gitarr
Henrik Cederblom - mandolin, gitarr, fiol och sång
Finn Björnulfsson - slagverk och sång
Livet Nord - fiol och sång

Kraken är ett havsmonster i främst norsk och isländsk fiskar- och sjömanstradition. Det framträder främst som en gigantisk bläckfisk, antingen åtta- eller tioarmad.SKEPPSBANDET

Skeppsbandet är en variant av Kraken Shanty Band, med varierande medlemmar och antal medverkande, kan ibland synas i olika sammanhang i samband med Ostindiefararen Götheborgs aktioner.

Under Ostindiefararens Vänern Tour sommaren 2015 hördes huvudsakligen följande musiker:
Henrik Alling - sång och gitarr
Per David Strängberg - sång och gitarr
Pablo Copa - sång och gitarr
Livet Nord - fiol och sång
Michael Andersson - slagverk och sång

(Bild nedan)

Ostiendiefararen Götheborg på Vänern-turné sommaren 2015
Ostiendiefararen Götheborg på Vänern-turné sommaren 2015

SE/LYSSNA

LÄNKAR